Autokeuring voorbereiden

Het is verstandig om uw auto eerst zelf na te kijken, voordat u hem naar de APK-keuring stuurt. Kleine mankementjes kunt u namelijk gemakkelijk zelf verhelpen. Zeker als u een beetje handig bent!

Zelf uw auto nalopen zal u behoorlijk wat geld en gedoe kunnen schelen wanneer uw auto wordt gekeurd. Daarvoor moet u natuurlijk wel weten welke punten op de officiële checklist APK staan. Daarom geven wij u hier een handige opsomming van de belangrijkste punten die u zelf kunt verhelpen.

apk-keuring

APK check

Een aantal van de gebreken die ervoor kunnen zorgen dat uw auto APK afgekeurd kan worden, hebben te maken met het licht van de auto. Werken het grootlicht en dimlicht nog naar behoren? Werken de stadslichten nog goed? En de kentekenplaatverlichting is ook erg belangrijk voor de officiële APK eisen!

Natuurlijk zijn de banden ook essentieel. U kunt er heel gemakkelijk zelf voor zorgen dat de bandenspanning op orde is. Dat is een belangrijke eis voor de afkeurpunten van de apk 2.

Misschien nog wel belangrijker is dat de banden van uw auto een goede profieldiepte hebben. Het minimum is 1,6 millimeter over minimaal 75% van de band, vanuit het midden gezien. Als de profieldiepte van uw autobanden minder is, dan moeten ze vervangen worden.

Meer APK controle punten

Voor de APK auto zijn er nog meer controlepunten die u zelf kunt checken. Doen bijvoorbeeld de ruitensproeiers het nog en werken de wisserbladen nog goed? Zit er nog genoeg koelvloeistof en olie in de auto? (Dit zijn eigenlijk natuurlijk punten die u altijd regelmatig zelf moet controleren!)

U kunt zelf ook controleren of de staat van de stofhoezen nog goed is. En hoe staat het met de aandrijfashoezen, de fuseekogels en de stuurkogels? Kleine punten, maar ontzettend belangrijk!

Keurmeester autokeuring APK

Voor de meer technische zaken kunt u natuurlijk vóór de APK keuring bij uw garage langsgaan om uw auto na te laten kijken. Maar meestal wordt een auto eerst nagekeken en vervolgens worden de geconstateerde mankementen gerepareerd. Dat is wel zo handig natuurlijk.

Technische elementen zoals de remmen en schokdempers, wielophanging en stuurinrichting zijn ook erg belangrijk voor de officiële autokeuring. Daarnaast wordt ook gekeken naar de samenstelling van de uitlaatgassen van de auto. Voor dit soort zaken zijn experts absoluut noodzakelijk. Maar voor de kleine klussen raden wij u zeker aan eerst zelf uw auto na te kijken!

Geplaatst in apk-nieuws