Besparen op APK voor oudere auto’s

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een autokeuring die in Europa wettelijk verplicht is. Doel van deze keuring is de verkeersveiligheid bevorderen en het milieu beschermen. Hoe ouder je auto is, hoe ingewikkelder het is om je auto door de keuring te laten komen. Kun je zelf voorkomen dat een auto afgekeurd wordt of dat de rekening voor herstel erg hoog uitvalt?

Vervang zelf wat onderdelen

In theorie is de keurmeester die de APK uitvoert onafhankelijk. In de praktijk is hij in loondienst van de garage die ook de reparatie uitvoert, waardoor er soms sprake is van belangenverstrengeling. Een aantal onderdelen zijn eenvoudig zelf te vervangen. Controleer of de ruitensproeier het doet, rijden met een vuile voorruit wordt als niet verkeersveilig beschouwd. Bijvullen met uit een eigen aangeschafte fles ruitensproeiervloeistof scheelt je zeker geld. Ook een verstopping van de sproeier is zelf te verhelpen. Het bandenprofiel kun je zelf controleren. Een autoband moet een profieldiepte van 1,6 mm hebben over minimaal 75% van de band. Is het profiel minder diep? Probeer dan alvast andere autobanden op de kop te tikken, banden zijn bij een bandenspecialist vaak goedkoper dan bij een garage. Ruitenwissers, rem- en andere lichten zijn zelf eenvoudig te vervangen. Denk daarbij ook aan de verlichting bij je kentekenplaat, beide lampjes moeten kunnen branden. Het zelf controleren van de claxon, de gordels en de uitlaat is ook mogelijk.

Eenvoudige kostenbesparingen

De bandenspanning kun je vaak bij een benzinestation controleren. Zelf even op de juiste spanning brengen is dus niet moeilijk. Ook een van de punten waar je auto op afgekeurd kan worden is vocht bij een lamp. Een kapot glas in je koplamp kan dus voor problemen zorgen. Op tweedehandssites of bij een autosloopbedrijf zijn prima vervangende koplampen verkrijgbaar. Tot slot wordt een grote beurt wordt vaak gecombineerd met een keuring. Dit is wel handig, maar niet direct nodig. Positief is dat je je auto maar één keer kwijt bent aan de garage, nadeel is dat het vaak wat duurder is. Loop dus zelf eerst een rondje om je auto, dat scheelt je zeker.

Geplaatst in apk-nieuws