Aantal APK-keuringen gedaald

Daling APK keuringen vooral lichte voertuigen?

Het aantal APK-keuringen voor lichte voertuigen is dit jaar een stuk lager dan vorig jaar. Dit komt naar voren uit de cijfers van brancheorganisatie Bovag en de Rijksdienst voor het wegverkeer. Het gaat om precies te zijn om 121.562 keuringen minder en dat is toch zo’n 4% van het totaal aantal keuringen.

Waarom de daling?

De daling in APK-keuringen komt hoogstwaarschijnlijk doordat er minder oude auto’s zijn die jaarlijks gekeurd moeten worden. In 2009 is de slooppremie verhoogd en om die reden hebben veel mensen hun oude auto afgedankt of laten exporteren. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat het aantal APK-keuringen over een paar jaar weer zal stijgen, wanneer de nu nieuwe auto’s voor het eerst een APK zullen moeten ondergaan.

Regels APK voor lichte voertuigen

In 1994 is de regel ingegaan dat lichte auto’s (lichter dan 3500 kilogram) na 3 jaar regelmatig een APK moeten ondergaan. Bij zwaardere auto’s moet er na 4 jaar voor het eerst een APK-keuring uitgevoerd worden en hoeft dat pas nadat de auto ouder dan 9 jaar is ieder jaar te gebeuren.

Geplaatst in apk-nieuws