Boetes

Wanneer een voertuig niet APK gekeurd is ontvangt de eigenaar een boete ofwel bekeuring van de officier van justitie.

APK vervaldatum overschreden

Als de datum van de APK keuring voor uw voertuig is overschreden, mag er niet meer met het voertuig gereden worden. Behalve als u rechtstreeks naar het keuringstation rijdt. Wettelijk gezien mag uw voertuig na een maand niet meer op de openbare weg staan.

Gaat u toch rijden met het voertuig dan heeft u kans dat u een boete krijgt. Dit kan ook gebeuren als u niet geflitst of wordt aangehouden de politie. De RDW (Rijksdienst van Wegverkeer) houdt voor ieder voertuig de keuringsdatum per kenteken bij. Als de APK vervaldatum twee maanden verlopen is, krijgt u een boete thuisgestuurd. Zelfs als uw voertuig niet op de openbare weg rijdt of staat. De boete bedraagt 90 euro exclusief administratiekosten.

Een APK boete voor een voertuig dat niet meer van u is

Wie zijn voertuig niet op tijd APK laat keuren, ontvangt van het CJIB (Centraal Justitieel Incasso Bureau) een boete. Als u vindt dat u ten onrechte een boete heeft ontvangen, bijvoorbeeld omdat het voertuig net verkocht heeft, dan kunt u via de RDW de zaak ongedaan laten maken en hoeft u de boete niet te betalen.

Wat te doen?

Als u een APK-boete heeft ontvangen terwijl het voertuig niet meer van u is, dan kunt u contact opnemen met de RDW. U kunt met het telefoonnummer op de boete contact opnemen. Daar krijgt u dan informatie over de procedure die u het beste kunt hanteren. Het is heel waarschijnlijk dat u een schriftelijke reactie geeft.